Pogosta vprašanja o RINEX podatkih

 

Kje in kako pridobim RINEX podatke?

RINEX podatki so vam na voljo na RINEX portalu na naslovu http://178.172.26.131/trimblepivotweb/login.aspx. Predhodno se morate registrirati TUKAJ.

Kako se registriram za dostop do RINEX podatkov?

Postopek registracije je opisan na spletni strani https://gu-signal.si/pogodba-signal/

Kako naročim RINEX podatke?

Podatke lahko izberete in nato prenesete na RINEX portalu. Tam določite za katere postaje, ter za katero časovno obdobje te podatke potrebujete. Sistem vam podatke pripravi za prenos direktno na vaš računalnik, ali pa vam jih pošlje po elektronski pošti.

Kakšne podatke lahko dobim na RINEX portalu?

Na RINEX portalu lahko prejmete podatke za naknadno obdelavo v RINEX formatu, bodisi za katerokoli od permanentnih postaj v omrežju, bodisi za t.i. VRS oziroma virtualno referenčno postajo, posebej določeno za želen približni položaj. Prav tako lahko na portalu preverite delovanje posameznih postaj omrežja, ter pridobite informacije o vplivu inonosferske refrakcije I95.

Kakšna je cena RINEX podatkov?

Cena storitve preoblikovanja RINEX podatkov znaša 0,26 €/sekundo uporabo storitve (NE podatka!). Statistično smo določili, da programska oprema za preoblikovanje ene ure RINEX podatka potrebuje 16,2 sekunde. Povedano drugače je zaračunan čas, ki ga strežnik potrebuje, da preoblikuje podatke, katere ste naročili. V praksi to pomeni, da je cena za pridobitev 1 ure RINEX podatka:

Cena = 16,2 sekunde (čas za pridobitev ene ure RINEX podatka) x 0,26 €/ sekundo = 4,21 €.

Ali sem upravičen do nekomercialnega paketa uporabe RINEX podatkov, kjer so podatki brezplačni?

Do nekomercialnega paketa so upravičeni organi javne uprave za opravljanje nalog javnega značaja. V kolikor menite, da ste do tega paketa upravičeni, se registrirajte in paket naročite, po elektronski pošti gps@gis.si pa nam pošljite dokazilo o upravičenosti. Geodetska uprava RS bo preverjala upravičenost zahtevka. Dokazilo je lahko npr.:

  • zakon, pravilnik, po katerem je bilo pooblastilo dano, navesti pa je potrebno še naslov aktivnosti, ki jo je po tem pooblastilu dolžan izvajati – nosilci javnih pooblastil
  • koncesijska ali katerakoli druga pogodba
  • potrdilo/izjavo izobraževalne ustanove – študenti za uporabo podatkov v študijske namene (za izdelavo seminarske naloge, diplomske naloge ipd)
  • potrdilo da društvo deluje v javnem interesu – društva
  • pooblastilo

Kakšno je obračunsko obdobje za prenesene RINEX podatke?

Obračunsko obdobje je vsak mesec, če znesek računa presega 25,00 €, oziroma vsake tri mesece ne glede na višino računa. Račune boste uporabniki paketa prejemali na naslov, naveden ob registraciji.

Podatkov ne morem pridobiti. Portal je nedosegljiv, oziroma javi, da podatki niso na voljo.

V kolikor se zgodi da podatki niso na voljo ali pa je portal nedosegljiv, kontaktirajte Službo za GNSS omrežja SIGNAL na telefon 01 200 29 29 ali po elektronski pošti na naslov gps@gis.si.